dijous, 11 de juliol del 2013

Us recomanem... Llibres. Biografia d'Espriu

A la Biblioteca hi podeu trobar Espriu transparent, d'Agustí Pons, la nova biografia de Salvador Espriu.
"No hi ha dubte que l'esperada biografia Espriu, transparent d'Agustí Pons, publicada per editorial Proa, és una de les publicacions més remarcables que ha donat ja com a fruit, i probablement ens donarà, l'Any Espriu que tot just hem iniciat en commemoració del centenari del naixement del gran poeta i escriptor català.
“Sóc un home sense biografia”, Salvador Espriu, 1984. Amb aquest epígraf inicia Agustí Pons el seu Espriu, transparent, el que segueixen són un bon gruix de pàgines plenes d'interès que s'encarreguen a bastament de desmentir-ho. Es tracta d'una biografia summament ambiciosa en el sentit del màxim rigor i exhaustivitat amb què Agustí Pons, com a resultat de tres anys d'estudi i recerca, ens retrata la figura i l'obra de Salvador Espriu. I encara va més enllà perquè Espriu, transparent no és una biografia a l'ús, sinó la creació d'un relat que explica el personatge, l'obra literària i la seva repercussió en l'àmbit de la cultura catalana.
Més que com una biografia es llegeix gairebé com una novel·la per la seva amenitat. L'arrencada és brillantíssima. El capítol introductori, “Una tertúlia al carrer del bisbe Català”, inspirat en el conte de contingut autobiogràfic La tertúlia, segons explica Pons, és una petita i apassionant joia narrativa que ens arrossega literalment dins l'univers espriuà, i conté ja en síntesi les claus del món de Sinera, del personatge i de les fonts de la seva obra literària. I és que Agustí Pons, autor d'un extens nombre d'obres, és un gran escriptor que sap com interessar el lector.(...)
Podeu continuar llegint aquesta ressenya a Llegirencasd'incendi.es