dijous, 7 de novembre del 2013

Us recomanem... Llibres.

El cátaro imperfecto és el debut literari del periodista Víctor Amela després d'haver escrit una quinzena de llibres de contingut periodístic.
És una novel·la històrica que es desenvolupa durant el segle XIV, que transcorre des d'Occitània fins a Morella, i que té com a punt de partida un fet real relacionat amb la seva pròpia família. 
Ens ofereix un relat basat en fets i personatges històrics i reals, amb la voluntat de reconstruir la vida quotidiana, manera de pensar i creences dels últims heretges del catarisme.
Guillem Belibasta assassina al pastor que havia denunciat a la seva familia per heretgia, i, després de passar un breu temps empresonat, fuig del sud de França, creuant els Pirineu i seguint el curs del riu Segre, fins a situar-se als voltants de Morella, lloc on, malgrat ser perseguit de prop per l'eficaç inquisidor Jacques Fournier (futur Papa Benedicte XII) Belibasta aconsegueix formar una comunitat secreta de càtar i convertir-se en prefecte.
Aquest fet és una de les claus d'aquesta obra, doncs es desconeixia de l'existència d'aquesta comunitat càtara a Morella, fet que estava documentat en l'Arxiu Vaticà i que, gràcies a una traducció al francès, l'autor va conèixer i investigar.