dimecres, 18 d’agost del 2010

Us proposem... conèixer una altra visió de Lluís Companys.

El dia 17 d'agost es commemorava el 70è aniversari de la captura de Lluís Companys a Baule, localitat de l’Estat francès, per part de la policia militar nazi.
A partir d'aquí, va ser tancat a la presó parisenca de la Santé, fins que va ser traslladat a Irun, on el policia franquista Pedro Urraca el va entregar a les autoritats espanyoles que el van empresonar en una cel·la de la Direcció General de Seguretat, a la Puerta del Sol de Madrid, on va ser torturat, vexat i exhibit despectivament, abans d’arribar a Barcelona, on va ser sotmès al consell de guerra que va dur-lo a la mort la matinada del 15 d’octubre de 1940.
Per conèixer una altra visió de Lluís Companys, el President de la Generalitat que va esdevenir un mite amb la seva tràgica mort, al ser el primer president escollit democràticament assassinat pel feixisme a Europa, us proposem la lectura de Lluís Companys: un home de govern, d'Arnau Gonzàlez Vilalta, Barcelona, Base DL, 2009.
"Un llibre a l'abast del gran públic interessat per la història del nostre país, narrat de manera amena i planera, alhora que una visió de Companys que aportarà noves dades a estudiosos i historiadors."