dimecres, 25 de gener del 2012

Conveni de col·laboració per al programa de restauració del retaule de l'església parroquial de Sant Andreu.

Caixa Laietana, tal com ja va fer fa un mes amb la parròquia de Santa Maria de Mataró, i sensibilitzada en la conservació del patrimoni del Maresme, col·labora econòmicament en la restauració de les parts malmeses del retaule sufragant el total del cost de la restauració.
"El retaule major de l'església de Sant Andreu de Llavaneres és l'original de l'antic temple cinccentista, coneguda actualment com l'església antiga, i és un dels pocs conjunts de la tipologia de retaules “vignolescos” (segons el tractat arquitectònic de Vignola) que ens ha arribat després de les destruccions dels temples de l'any 1936. El retaule, dedicat al patró de la població, l'apòstol Sant Andreu, és el retaule més important que ens queda a Catalunya de la segona meitat del segle XVI i principis del segle XVII.
Es tracta d'un retaule amb interès més enllà del local ja que acumula el treball de dos artistes catalans de l'època: Gaspar Huguet i Joan Aragall i a més, és un dels retaules més ben documentats, amb detalls del procés tècnic que facilita molt la feina de restauració. El retaule, que originàriament estava a l'antiga parròquia de Llavaneres, presenta unes deficiències estructurals i un escàs estat de conservació que deixa pal·les la imminent intervenció de restauradors."
Text extret de la web de l'Ajuntament de St. Andreu de Llavaneres.

Si voleu conèixer la història de la Parròquia i del retaule dedicat a St. Andreu, a la Biblioteca hi trobareu: