dimecres, 20 de juny del 2012

Un record.... Emili Teixidor.

"Emili Teixidor deixa una sòlida obra literària per a tots els públics acompanyada del fervor popular català i l'internacional per l'adaptació cinematogràfica de «Pa negre».
L'escriptor, crític, pedagog i periodista, Emili Teixidor, ha mort a Barcelona, a causa de la malaltia del càncer que l'havia apartat en les últimes setmanes de les seves habituals col·laboracions periodístiques. Emili Teixidor (Roda de Ter, 22 de desembre de 1933 – Barcelona, 19 de juny de 2012) va néixer al mateix poble del poeta Miquel Martí i Pol, autor amb qui se sentia també molt lligat. Va coincidir amb ell a l'escola i mantenien una amistat des d'aleshores fins a la mort del poeta. Emili Teixidor es va llicenciar en magisteri i va exercir de mestre a la comarca d'Osona. El 1958 es va traslladar a Barcelona on va estudiar Dret, Filosofia i Lletres i Periodisme.
Una obra extensa i rigorosa.
Va començar la seva carrera literària a finals dels anys seixanta, centrant-se primerament en la literatura infantil i juvenil. Va obtenir el premi Joaquim Ruyra amb la novel·la 'Les rates malaltes' (1967), i va publicar 'Dídac, Berta i la màquina de lligar boira' (1969) i 'L'ocell de foc' (1969), un dels clàssics de la literatura juvenil catalana. Durant la dècada de 1970, va participar en les revistes 'Oriflama', 'Cavall Fort' i 'Tretzevents'. Fins al 1979 no va escriure la seva primera obra per a adults, el recull de narrativa breu 'Sic trànsit Glòria Swanson', guardonat amb el Premi Crítica Serra d'Or de narrativa. La primera novel·la la va escriure el 1988, 'Retrat d'un assassí d'ocells', amb els signes inconfusibles del seu estil: el domini del vocabulari i de la tècnica narrativa.
Una trajectòria extensament guardonada.
El 2003, va publicar la novel·la, adaptada després al cinema, 'Pa negre', situada en els paisatges de la seva Osona natal, que en literatura va obtenir els premis Joan Crexells, Lletra d'Or, Premi Nacional de Cultura de Literatura i Maria Àngels Anglada. Va tornar a la comarca d'Osona amb la novel·la 'Laura Sants'. El 2010 va publicar la novel·la 'Els convidats'. En la seva trajectòria havia escrit guions per a ràdio i televisió i havia col·laborat en diversos mitjans amb articles sobre l'escriptura, la lectura i l'ensenyament. Va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l'any 1992, el premi Crítica Serra d'Or de literatura juvenil del 1995 per la novel·la juvenil 'Cor de roure' (1994), el Premio Nacional del Ministeri de Cultura l'any 1997 per 'L'amiga més amiga de la formiga Piga' (1996) i el Premi Sant Jordi de novel·la del 1999 per la novel·la 'El llibre de les mosques' (2000). L'últim llibre publicat per Emili Teixidor ha estat 'La formiga Piga va a la biblioteca' (Cruïlla, 2012)."

Més informació: