dilluns, 28 d’abril del 2014

Crònica de la sessió del club de lectura: La conxorxa dels enzes de John Kennedy Toole.

El divendres 11 d'abril ens vam reunir a la Biblioteca Municipal de Sant Andreu de Llavaneres per comentar el llibre de John Kennedy Toole, La conxorxa dels enzes.
El llibre narra la història d'Ignatius, un personatge molt peculiar que té la facilitat de pertorbar sempre el seu entorn.
Després de llegir la biografia de l'autor, sembla que el llibre és força autobiogràfic, tant la seva relació amb la mare, com les experiències en les feines on va treballar, i els personatges dels barris baixos de Nova Orleans que hi apareixen.
El llibre, o ha agradat molt, o no ha agradat gens. Aquells lectors que han entrat en el llibre, els ha agradat força, mentre que els altres que no han entrat, o no l'han acabat o l'han acabat molt forçats. Hem pogut constatar que aquest és un llibre que no deixa indiferent a ningú, pel seu plantejament, i perquè en si mateix no té un argument clar, ni existeix un conflicte concret que lligui la trama. El punt més conflictiu és l'humor irònic que hi ha en la novel·la, per alguns dels lectors no els hi ha agradat gens i el trobaven sense sentit, i en canvi per d'altres, ha estat genial.
S’ha comentat que el personatge d'Ignatius, un neci i un egoista, en la novel·la actua com de llanterna que il·lumina tot el que l'envolta. Un món i uns personatges aparentment normals, fins que hi apareix ell i amb la seva visió posa de manifest les seves incoherències i fa una crítica ferotge de la societat americana. I és precisament el Negre Jones, el personatge de menys nivell d’estudis, l’únic que s’adona que Ignatius és una bomba allà per on hi passa.
La propera lectura, La nit de Vàlia, una obra de Monik Zgustova sobre les dones que van viure als gulags.

Crònica de la sessió del club de lectura: La conxorxa dels enzes de John Kennedy Toole, per Ferran Pizarro, conductor del club.