dilluns, 31 d’agost del 2015

Us recomanem... Llibres. Assaig.

Decobrint les novetats...

El filòsof Roberto Casati, investigador de l'Institut Jean-Nicod, pertanyent al Centre Nacional per a la Recerca Científica de França (CNRS), reflexiona sobre els efectes més perjudicials de la cultura digital. 
Reivindica la lectura en paper però sense estar en contra de la tecnologia ni de la seva evolució; està en contra del mal ús que en fem avui dia i els problemes que en deriven, com la pèrdua de la lectura profunda, la pèrdua de l'atenció i el pobre ús de les tecnologies al centres escolars que afecten a l'ensenyament i als coneixements.
Parla del concepte colonialisme digital, com la inèrcia que ens porta a pensar que tota l'activitat lúdica, formativa i intel·lectual que realitzem ha de passar obligatòriament per la pantalla de la tablet o del smartphone, rebutjant el paper. Busca la reflexió sobre aquest tema, en especial en tot allò a que fa referència a la introducció de la tecnologia a les nostres vides i a les aules.

¿El libro de papel está condenado a su desaparición? En absoluto. Casati, que a pesar de lo que pudiera parecer no es un ludita o un analfabeto digital, sino el director del centro de referencia europea en investigación, nos invita a plantar a las grandes corporaciones empeñadas en introducir su tecnología para crear posibilidades de negocio, no sólo para vender sus lectores, tabletas y teléfonos, sino principalmente para introducirse de la manera más directa posible en la mente del lector y crearles nuevas necesidades.

El autor reivindica el libro clásico de papel como objeto que pone una frontera clara a las intrusiones constantes, a las posibilidades de distracción, y reivindica la necesidad de una lectura atenta para llegar a una comprensión necesaria de los textos. Es, en definitiva, un alegato contra un colonialismo digital que amenaza ya con apoderarse incluso de la educación.

Text extret de la contraportada del llibre.