dijous, 10 de setembre del 2015

Us recomanem... Clàssics.

Recuperem... Clàssics.
El Roig i el negre de Stendhal ; traducció de Just Cabot.
Stendhal va escriure aquesta obra el 1830 a partir d'una anècdota treta de la Gazette des Tribunaux que li serví per recrear el clima moral i intel·lectual de la societat francesa en la Restauració.
Julien Sorel s'alça, enmig de la grisor de la vida quotidiana, esforçat per remuntar els seus orígens humils i provincians, per esdevenir algú important en una societat que li és hostil. Home sensible i intel·ligent, amb tota l'ambició, home d'esperit cínic i cor eixut, isolat en la seva aventura, la passió el durà a fallar en el moment de més fredor. La trama d'El roig i el negre es basa en la crònica judicial d'un cas real: un jove de vint anys és guillotinat per haver atemptat contra la vida de la seva antiga amant.
Però Stendhal construeix un personatge que va molt més enllà del que el va inspirar: Julien Sorel esdevé un autèntic mite que ens ajuda com pocs a conèixer com som de debó els europeus, que ens fa baixar sense adonar-nos-en cap a les profunditats de la seva ànima, que és la nostra ànima col·lectiva, on palpita aquell impuls irrefrenable que els grans romàntics van explicar millor que ningú. Contradictori, complex. Com el roig de la passió i el negre de la submissió.
Text extret de la contraportada del llibre.