dimarts, 13 d’octubre del 2015

Us recomanem... Llibres. Poesia. Infantil.

Descobrint les novetats...
De cap a peus : poemes del cos humà
de Lola Casas; il·lustracions de Gustavo Roldán.

El cos humà és una màquina
perfecta i sorprenent. 
Un engranatge precís que 
comunica i relaciona les seves 
parts de manera harmònica. 

Aquest llibre de poemes, 
il·lustrats de manera 
suggeridora i divertida 
per Gustavo Roldán, revisa 
amb tendresa i bon humor 
el nostre cos de cap a peus, 
i ens ajudarà a comprendre'l 
millor i estimar-lo una mica més.

Caterina Valriu ens parla d'aquest llibre a la revista Faristol:
De cap a peus: poemes del cos humà.
Lola Casas ja és un referent en el camp de la poesia per a infants en llengua catalana, els seus llibres de poemes són ben presents a escoles i biblioteques d’arreu del país, i l’autora es “dóna vida” sempre que pot amb la seva implicació directa en la difusió de la lectura entre els més joves. Molts dels seus llibres de poemes són temàtics, és a dir, cada composició gira entorn dels elements que conformen un tema determinat, sempre vinculat a l’experiència directa dels lectors. En aquest cas ha elegit un tema que gairebé en diríem inicial o primigeni: el cos humà. Un punt de referència continu a casa i a l’escola, perquè tots tenim i som un cos i aprenem a conviure amb ell des del primer dia. I sobre el cos Casas n’ha fet un llibret senzill, planer, directe, enginyós;per la seva banda, Gustavo Roldán l’ha fet visual, atractiu gràficament amb unes senzilles i dinàmiques il·lustracions a ploma, amb un personatge nassarrut i esquemàtic que a cada pàgina ens fa somriure perquè il·lustra allò que diu el poema amb una fina ironia ben en sintonia amb la de l’autora.
El llibre, en format de butxaca i en rústega, s’articula en dotze parts –formades per diversos petits poemes–, cada una dedicada a una part del cos: el cap, els ulls, les orelles, les dents, el cor, les extremitats, la pell, la carn i els ossos, el sistema digestiu, els genitals i un poema final dedicat a l’ombra. En total són una cinquantena de poemes breus –rodolins, quartetes, etc.– que fan atenció a tota mena d’elements relacionats amb el cos humà, des del cor a la suor, per posar dos exemples extrems, amb una especial atenció per elements molts vinculats al món infantil, com els traus i els blaus, les crosteres, els carnots, l'ortodòncia o el joc amb l'escatologia amb el poema dedicat al pet o el del pipí i la caca.
En conjunt, un llibre fresc, amb poemes que fan de bon aprendre, recitar, cantar, dibuixar, copiar... que s’insereix en les coordenades habituals de les composicions pensades per als menuts: rima fàcil, ritme marcat, dinamisme, imatges sorprenents i divertides, reiteracions, abundants onomatopeies i llenguatge senzill i directe. Tot, però, amanit amb l’estil molt personal de l’autora.
Caterina Valriu.