dijous, 28 de gener del 2016

BCNegra 2016. Donna Leon, guanyadora del XI Premi Pepe Carvalho.

El escriptora Donna Leon, guanyadora del XI Premi Pepe Carvalho, rebrà el guardó el dia 4 de febrer a les 19.00 hores al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona en el marc de l'edició de BCNegra, que ha començat avui 28 de gener i durarà fins el 6 de febrer de 2016.

Donna Leon és la creadora de Guido Brunetti, el comissari venecià que protagonitza una de les sèries negrocriminals més llegides i valorades pels lectors i lectores, tant en català com en castellà. Tot i ser nord-americana d’origen, Donna Leon s’inscriu clarament, igual que Manuel Vázquez Montalbán, en la novel·la negra mediterrània, i n’és un dels exemples més pròxims i brillants.

Guido Brunetti, el comissari Brunetti, de la mateixa manera que Pepe Carvalho, és un personatge ple de vitalitat, de temptacions, de curiositat i de contradiccions. Ells prefereixen els carrers i els canals de Barcelona o Venècia que els despatxos i les reunions; per a ells, la mirada i la paraula estan per sobre dels avenços informàtics i de la tècnica criminològica. Tots dos són tossuts, pacients i incansables quan busquen la justícia, fins i tot més enllà del que diu la llei. La llei s’ha de canviar si és injusta. No n’hi ha prou de ser legal, també cal tenir legitimitat ètica. Tots dos necessiten conèixer la veritat més enllà de la superfície, i fan que els acompanyem en aquesta lluita per un món on els poderosos no estiguin per sobre de la llei.

Barcelona i Venècia són ben presents a les obres de molts autors i autores, però després de llegir Manuel Vázquez Montalbán i Donna Leon, ens mirem aquestes ciutats, visitades i descrites, d’una manera nova. No es pot parlar del futur de Venècia i dels qui hi viuen, ni de Barcelona i la gent que la fa ser com és, si no tenim com a guies Pepe Carvalho i Guido Brunetti.

Text extret de Bcn2016