dimarts, 22 de novembre del 2016

Us recomanem... Llibres. Biografia.

Descobrint les novetats...
Amb uns altres ulls. La biografia de Montserrat Roig
de Betsabé Garcia.
En el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort, trobem la primera biografia completa de Montserrat Roig (1946-1991)

Obra extensa que conté material inèdit –des de fonts orals amb entrevistes a Pilar Aymerich, Josep Maria Benet i Jornet, entre altres, fins a documents escrits procedents de l'arxiu personal i familiar de l'autora– escrita per la Betsabé Garcia, i traduïda al català per Jordi Vidal i Tubau.

Montserrat Roig Fransitorra (1946-1991) va ser una escriptora catalana de projecció internacional. Autora de novel·les i relats, va ser també una implacable periodista. Crítica amb el poder en totes les seves vessants, va saber donar veu a les persones anònimes, als represaliats, als supervivents de les barbàries, als lluitadors Va formar part de les primeres iniciatives feministes del nostre país i va encarnar la primera generació de dones que, a Espanya, van atrevir-se a agafar el control de la seva pròpia vida. Les seves aparicions a televisió la van consagrar entre el gran públic. Viatgera incansable, inconformista per definició, cosmopolita, la seva projecció internacional com a escriptora va arrancar des de l'aleshores URSS, passant per Europa, fins a arribar als Estats Units.
Pilar Aymerich, Josep M. Benet i Jornet, Josep Maria Castellet són alguns dels personatges que la van acompanyar a través de tres paisatges històrics fonamentals: l’esperançadora lluita antifranquista dels anys seixanta i principis dels setanta; el llarg passadís de la Transició democràtica, i l’esbalaïdora, atrevida i crítica primera dècada de la llibertat a Espanya, els vuitanta.
El Feminisme i la formació d'una consciència política a Espanya –que va ser possible gràcies a una esquerra proactiva i organitzada– van ser factors de primer ordre del miracle espanyol, escenaries en què Montserrat Roig va figurar com una de les seves principals La seva biografia és per si mateixa un capítol fonamental de la nostra història.
Text extret de la contraportada del llibre.