dimecres, 12 d’abril del 2017

Us recomanem: Història. Guerra Civil Espanyola (1936/1939)

Descobrint les novetats...
Els primers trets de Francesc Boix. Textos de diversos autors: del director de l'ANC, Francesc Balada; de l'escriptora Maria Barbal; del pintor Ramon Barnadas; de la directora de la Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdenca de la Diputació de Lleida, Montserrat Macià; del fotògraf Ricard Marco, i dels historiadors Josep Cruanyes i Josep Maria Solé i Sabaté.

Llibre on es recullen les fotografies inèdites de Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mauthausen. Trobem les imatges on va immortalitzar la quotidianitat de la vida diària dels reclutes i de les tropes dels fronts de l'Ebre i del Segre durant la Guerra Civil espanyola. Les va fer quan tenia 17 anys.

Les primeres fotografies de Francesc Boix són un tresor de valor incalculable. Imatges realitzades durant la Guerra Civil per un joveníssim soldat aficionat a la fotografia, de només disset anys, que la història convertiria en un heroi de guerra, en un testimoni clau dels judicis de Nuremberg. Instantànies que ofereixen una visió inusitada dels fronts de l’Ebre i del Segre, amb senzills retrats de la vida diària dels reclutes i de la tropa, i que ja perfilen la profunditat de la mirada d’un home que hauria de conèixer l’horror i arriscaria la vida per deixar-ne constància. Un fons fotogràfic de rellevància indiscutible adquirit gràcies a la perícia activa dels membres de la Comissió per la Dignitat i les aportacions de 47 particulars, la revista Sàpiens i Ara Llibres, i donat a l’Arxiu Nacional de Catalunya per fer-ne l’estudi i la divulgació.
Una troballa excepcional. Els primers trets de l’heroi Francesc Boix.

Text extret de la contraportada del llibre.