dijous, 6 de juny del 2013

El món parla de... Tom Sharpe.

"L'escriptor anglès Tom Sharpe ha mort a Llafranc, on residia des del 1995. Sharpe, que tenia vuitanta-cinc anys, és autor d'obres d'un humor corrosiu. Se'n destaquen Wilt (1976), La gran persecució (1977), El bastard (1978) i L'ovella negra (1996). 
Tom Sharpe va néixer a Londres el 30 de març de 1928. Va estudiar a la Universitat de Cambridge i després de fer el servei militar se'n va anar a Sud-àfrica, on es va dedicar a treballs socials i a l'ensenyament a la província de Natal. Allà va lluitar contra l'apartheid i va ser empresonat.
D'aquesta experiència, són fruit les dues primeres novel·les, Assemblea sediciosa(1971) i Exhibició impúdica (1973). Del 1962 al 1973 va treballar de professor d'història al Cambridge College of Arts and Technology, i va rebre el Gran Premi de l'Humor Negre el 1986.
Amb un to sarcàstic, els seus llibres han criticat diversos aspectes de la vida: el sistema educatiu, com es veu a Wilt i els llibres que en continuen la sèrie; l'esnobisme de la classe alta anglesa, per exemple a Vicis ancestrals (1980) Les beques boges: una crònica de Porterhouse (1995); i el món literari, com a La gran persecució (1977)."
Text extret de Diba.cat.

Aprofitem per parlar-vos d'un dels seus llibres més famosos: Wilt.


"Henry Wilt, professor auxiliar, segon grau, a l'Escola Tècnica d'Arts i Oficis, ha tornat a veure rebutjada la seva proposta d'ascens a professor titular. Deu anys intentant entaforar literatura als cervells d'aprenents de paleta, guixaire, carnisser i altres de semblant estofa, no li han servit per guanyar-se el reconeixement dels seus superiors.

A casa seva les coses no li van millor. Eva, la seva desmesurada i dominant esposa, no para de turmentar-lo dia i nit per la seva manca d'esperit agressiu, tan sexual com professional. Eva, acabada d'iniciar en l'arriscat culte al feminisme i l'alliberament sexual de la mà d'una americana emancipada i del seu marit, un pervertit del plàstic, preten aconseguir la plenitud.
Després d'una experiència més aviat desafortunada en una festa, Henry Wilt, decideix portar a terme una de les seves fantasies de sempre: l'assassinat de la seva esposa.
L'acció es precipita, Eva Wilt desapareix sobtadament i Henry es veu involucrat i forçat a ajudar la policia en les seves investigacions.
L'autoritari inspector Flint, Judy -una graciosa nina inflable molt tossuda i coqueta-, i fins i tot un reverend preconciliar, contribueixen a aclarir el misteri d'aquesta grotesca sàtira de la societat actual."
Text extret de la coberta posterior del llibre.

Amb un sentit de l'humor corrosiu, arribant a ser incòmode, mitjançant la sàtira social i, fins i tot, delirant, Tom Sharpe, fa una punyent i incisiva crítica de la societat, des totes les vessants: des del sistema educatiu, el matrimoni, passant per la burocràcia i justícia.

Wilt és el primer llibre d'una sèrie consagrada a aquest malaguanyat professor d'institut, el món del qual està dominat per l'estupidesa més absoluta, on ell esdevé un observador passiu.

Per saber-ne més: