dijous, 30 de gener del 2014

L'escriptor Andrea Camilleri és el guanyador del 9è premi Pepe Carvalho. BcnNegra 2014

"El Premi Pepe Carvalho vol ser un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i de trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. Aquest guardó constitueix un
Imatge de Núvol.com
homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho. El fenomen Carvalho va contribuir enormement al ressorgiment, durant els anys setanta, del gènere literari negre i criminal europeu, i es va convertir en una part significativa de l’educació sentimental de diverses generacions de lectors. El personatge de Vázquez Montalbán també va potenciar en gran manera la ciutat de Barcelona com a pionera en la renovació del gènere.
En les vuit edicions anteriors del Premi Pepe Carvalho han estat premiats Francisco González Ledesma, Henning Mankell, P. D. James, Michael Connelly, Ian Rankin, Andreu Martín, Petros Màrkaris i Maj Sjöwall.
El jurat, format per Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergi Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, ha decidit per unanimitat concedir el Premi Pepe Carvalho del 2014 a l’autor italià Andrea Camilleri.
Andrea Camilleri és el creador del personatge de Salvo Montalbano, el comissari protagonista d’una de les sagues negrocriminals més llegides en català i en castellà. Andrea Camilleri és, avui, un dels representants més genuïns de la novel•la negra mediterrània.
Igual que Pepe Carvalho, Salvo Montalbano és un personatge ple de vitalitat, temptacions i contradiccions, que prefereix el carrer als despatxos, la mirada i la paraula als avenços informàtics. Tots dos són tossuts i persisteixen en la recerca de la justícia, fins i tot per sobre del que digui la lletra de la llei. Tots dos necessiten la veritat, i tots dos ens volen fer partícips de la seva lluita per un món on els poderosos no estiguin per sobre de la llei.
No podem parlar de cultura mediterrània sense disposar del conjunt de l’obra d’Andrea Camilleri, una obra tan vasta com la de Manuel Vázquez Montalbán."
   
Text extret de Bcnegra.bcn.cat.
L'autor italià rebrà el guardó el dia 6 de febrer a les 19.00 hores al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona en el marc de l'edició de BCNegra, que ha començat avui 30 de gener i durarà fins el 8 de febrer de 2014. També participarà en una trobada amb els seus lectors el dia 7 de febrer.
Per saber-ne més: