dilluns, 3 de febrer del 2014

Care Santos guanya el 34è premi Ramon Llull.

Care Santos ha guanyat el XXXIV Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, per la novel·la Desig de xocolata.

És la història de tres dones a qui uneix la seva passió per la xocolata, i que tenen com a vincle comú una xocolatera de porcellana blanca. Cadascuna d'elles viu en una època diferent: Sara, en l'actualitat; Aurora, a la segona meitat del segle XIX, i Mariana, a la Barcelona del segle XVIII.
Imatge d'Ara.cat
"(...)L'obra és estructurada en tres actes, i relata la història de tres dones d'èpoques diferents unides en el temps per la seva passió per la xocolata. L'únic nexe, de fet, és una vella xocolatera de porcellana que sobreviu al pas del temps i que passa per les mans de totes tres. D'aquesta manera l'autora ressegueix la tradició xocolatera de Barcelona, des del segle XVIII eçà, explicat amb voluntat d'emocionar i encomanar una passió que també és la seva.
L'obra, d'aire costumista, arrenca als nostres dies, en el moment que es trenca una vella xocolatera de porcellana. Sara, la protagonista d'aquesta primera història, és una dona moderna, i il·lustrada, propietària d'una xocolateria. El relat contextual d'aquest període s'atansa a la Barcelona olímpica, des d'una visió no pas gaire positiva.
A diferència de Sara, la segona dona no obté la xocolatera en un bescanvi comercial, sinó que la roba. És Aurora, una noia de classe social baixa del segle XIX, filla d'una minyona d'una residència rica. L'única manera de posseir una peça de valor com aquella era, atesa la seva condició social, mitjançant el furt.
L'origen de tot plegat és el tercer personatge, Mariana, una jove del segle XVIII obsequiada amb la famosa xocolatera. La història de Mariana és la història d'una noia que aspira a alliberar-se de l'encotillament a què els costums propis de l'època sotmeten les dones"

Text extret de Vilaweb.cat.

Per saber-ne més: