dimarts, 27 de maig del 2014

Crònica de la sessió del club de lectura: La nit de Vàlia de Monika Zgustova.

La darrera reunió del club de lectura de Llavaneres la vam dedicar a parlar del llibre La nit de Vàlia, de l'escriptora txeca establerta a Catalunya, Monika Zgustova
El llibre tracta sobre les condicions de vida de les dones en els gulags de l'antiga Unió Soviètica, i la seva posterior integració a la societat.
En general el llibre va agradar sense arribar a entusiasmar. La majoria dels assistents van destacar l'alta qualitat literària de la novel·la, amb una prosa molt ben definida i molt fàcil de llegir per la seva claredat i la utilització precisa del llenguatge.
La història està narrada d'una forma molt distant, sense entrar massa en les qüestions més emocionals. Els personatges són tractats amb una mancança d'empatia i els ha costat una mica connectar amb ells.
Les crues situacions que es viuen els personatges són inimaginables per a nosaltres. Tant les situacions climàtiques tan extremes en condicions de vida tan precàries, com el tracte que reben els reclusos, així com la situació d'exclusió social que reben un cop tracten de tornar a la societat se'ns fan quasi inimaginables, i fins hi tot ens poden donar sensacions de poc creïbles.
Un altra qüestió que va sobtar, és que el llibre està basat en fets reals, i que cap de les dones entrevistades voldria canviar res de la seva vida anterior.
El llibre és un cant a la vida, i no deixà de ser un llibre d'amor, d'amor a l'ésser humà, amb un missatge de superació personal per cadascun de nosaltres, on per adverses que siguin les circumstàncies amb les quals ens hi trobem, si en trobem un motiu per viure, trobarem la manera de sobreviure.

Crònica de la sessió del club de lectura: La nit de Vàlia de Monika Zgustova , per Ferran Pizarro, conductor del club.

El divendres vinent 6 de juny a les 7 de la tarda, l'autora Monika Zgustova ens visitarà a la biblioteca per parlar del seu llibre i de la resta de la seva obra.