dissabte, 14 de juny del 2014

Sobre la visita de Monika Zgustova...

El divendres 6 de juny vam tenir la fortuna que vingués a visitar-nos a la biblioteca municipal de Llavaneres l'escriptora Monika Zgustova. Durant una hora i mitja, que se’ns va fer molt curta, la Monika ens va estar parlant de la seva obra i del seu llibre La nit de Vàlia.
Ens va parlar del procés que la va portar a escriure aquest llibre, i de les experiències que va viure en el procés de documentació, dels seus viatges per Rússia i de les entrevistes que va fer amb diferents dones que van ser condemnades a Gulags. De totes elles, Vàlia va ser la dona que més li va marcar, i de seguida va veure clar que la seva era una vida de novel·la i que mereixia ser narrada, malgrat que la novel·la és una obra de ficció i no una biografia i per tant hi ha experiències d'altres dones amb les quals es va entrevistar i que estan reflectides en el personatge de Vàlia.
La Monika ens va parlar d’aquestes dones, de la intensitat amb la qual van viure aquella situació, i de com veuen ara la vida, de la manca d’autenticitat del món “real” comparat amb els valors tan forts d’amistat, de superació, de solidaritat, etcètera, que s’hi trobaven dins el Gulag. I sentien que després la vida fora era una mica insípida.
També ens va explicar que la novel·la conté dos aspectes significatius que ella va plasmar; per una banda, la idea que qualsevol persona no coneix els seus límits fins que no es troba en una situació extrema, i això és el que els passa a les seves protagonistes. D’altra banda, el llibre vol ser un testimoni del fet que, si tens un motiu per viure, trobaràs la manera de continuar endavant, per difícil que siguin les circumstàncies.
També vam parlar de les dues parts del llibre, la vida de la Vàlia en els Gulags, i les posteriors eventualitats un cop surt de la reclusió, i les dificultats amb què es troba.

Crònica de la visita de Monika Zgustova, per Ferran Pizarro, conductor del club de lectura.