divendres, 3 d’octubre del 2014

Crònica de la sessió del club de lectura: Un cadàver Exquisit de Jordi Mata.

Amb motiu dels actes del Tricentenari, des del Club de Lectura de la biblioteca de Llavaneres
, vam aprofitar per llegir i comentar el llibre Un cadàver exquisit de Jordi Mata. El llibre tracta dels anys previs a la Guerra de Successió Espanyola i al setge que la ciutat de Barcelona va patir en el 1714.
En general el llibre no va acabar de fer el pes a la majoria de participants del club. Com a aspectes positius, cal destacar que la recreació en el dia a dia dels personatges és molt bona. 
Tot el referent qüestions purament històriques està molt aconseguit, fent-se notar que el autor és historiador. Per exemple, les descripcions del vestuari i dels utensilis de l’època, així com l’estil de vida dels personatges està molt ben presentat, acostant al lector a l’època que narra. 
El llibre explica molt bé tot el sistema gremial de la ciutat de Barcelona, així com les relaciones comercials i d'influència política de la ciutat condal amb els pobles i altres ciutats de la resta de Catalunya.
El punt de partida del llibre és molt bo. Es tracta d’un català que per diverses eventualitats acaba dins de la cort de Felip V. Malgrat aquest inici tan potent, el llibre dóna la sensació que podia haver-se tret molt més profit d’aquesta circumstància.
Una altra qüestió que no ha acabat de fer el pes ha sigut la barreja que es fa sobre la realitat i la ficció. L’autor mou els personatges reals fent-los fer i dir coses que es coneix que no són reals, o bé que són molt poc probables que això hagués passat d’aquesta manera, la qual cosa resta credibilitat a la novel·la. Aquest recurs provoca que els lectors constantment tinguin una sensació confusa.
A partir del llibre es va reflexionar sobre el valor de la història en l’actualitat, i es va entroncar amb el procés que hi viu Catalunya en l’actualitat. A més a més, amb la coincidència que el dia abans es va celebrar el referèndum a Escòcia, es va comparant amb el cas català.
A la propera sessió del club de lectura comentarem L’heretge, de Miguel Delibes.

Crònica de la sessió del club de lectura: Un cadàver exquisit de Jordi Mata, per Ferran Pizarro, conductor del club.