divendres, 20 de febrer del 2015

Us recomanem... Llibres. Curiositats.

Descobrint les novetats...

100 insults imprescindibles. Dels cretins, tòtiles i poca-soltes a les putes i la seva descendència de Pau Vidal
Ara que s'acosten temps moguts, convé recordar que un dels camps de batalla tradicionals de l'home modern és el dialèctic. Prou de gilipollas i de quécabrons, prou d'escometre l'enemic amb les seves armes; hem de disparar les nostres pròpies bales. Genuïnes, de fabricació autòctona: malparits, desgraciats, torracollons… Més enllà dels tradicionals (i indolors) gamarussos o milhomes hi ha un repertori complet de vilipendis per a totes les necessitats injurioses: penques, truja, mala bèstia, carallot, tifa…

Compartim el que ens diuen d'aquest llibre a La nit lletrada. Recomanacions de la Biblioteca Delta de l'Ebre:
Com ja va fer a «En perill d'extinció», en què va recollir cent paraules que s'estan perdent, Pau Vidal ha posat fil a l'agulla i ha recuperat 100 insults o vilipendis imprescindibles per evitar entrar en dialèctica fent ús de paraules manllevades del castellà. Segons la contracoberta «hem de disparar les nostres pròpies bales. Genuïnes, de fabricació autòctona: malparits, desgraciats, torracollons…». Així que si teniu tirada a fer ús d’insults, haureu d’agafar llapis i llibreta i ampliar el vostre repertori per no limitar-vos als quatre insults de sempre, que en tots els camps s’ha de demostrar que teniu un ampli vocabulari! Podeu soltar algun inofensiu gamarús o milhomes, però teniu un ampli ventall on triar segons el vostre grau d’emprenyament. Cada un dels insults recollits en aquest llibre inclou una explicació, un text en què s’utilitza el vocable i unes emoticones que indiquen quin punt d’empipament indica. Així us serà molt fàcil saber en quina situació serà adequat l’ús d’uns o altres vilipendis.
Amb 100 insults imprescindibles de Pau Vidal refrescareu el vostre vocabulari insultant amb paraules com animal, aturadet, barrut, bleda, cabró, malfaener, justet, poca-solta, rebordonit, tarambana o xafarder. I podreu adoptar-ne de nous com ara bacallanera, betzol, cap de fava, dièsel, estult, guilopo, llonze, mesell, patxeco, torragüinflis o xarxó. L’autor fa menció fins i tot, del nostre conegut «carnús», encara que el significat que li dóna no és exactament el que li donem aquí.
Si ja us ha fet gràcia el títol del llibre, us podem assegurar que el to desenfadat amb què l’autor tracta el tema encara us agradarà més, tot i tenir en compte que aquesta recopilació d’insults és rigorosa i està ben documentada.