dimecres, 20 d’abril del 2016

Us recomanem... Llibres. Viatges.

Recomanem...
Dins el cor del mar de Nathaniel Philbrick.

Aquest llibre és la crònica d'una de les tragèdies més grans viscudes al mar. És la història real en què es va basar Herman Melville per escriure la seva novel·la de ficció Moby Dickel naufragi del balener Essex, la lluita de l'home per la supervivència.
L'autor ho fa a partir dels diaris que alguns dels oficials i tripulants del balener van escriure durant el naufragi, també de les notícies que van sortir a la premsa de l'època i dels escrits on els seus rescatadors van deixar constància del fet. 

L'agost de 1819, el balener Essex i la seva tripulació de 20 homes (el capità George Pollard Jr., l'oficial de primera Owen Chase, l'oficial de segona Mathew Joy i el grumet Thomas Nickerson, entre d'altres) van salpar del port de Nantucket com ho havien fet tantes altres vegades molts altres mariners: farien un viatge d'un parell d'anys per caçar balenes i extreure'n el preuat oli, que tan bé es pagava. Són homes valents i forts, provenen d'un poble de mariners, i se'n senten orgullosos. Però aquell viatge, que havia de ser un més, es va convertir en l'aventura més gran i terrible de les seves vides: l'hivern de 1820, el vaixell va ser atacat per un catxalot enfurismat i descomunal de 26 metres, amb un sentit de la venjança gairebé humà. Aquest fet real, que va suposar un desastre marítim, va servir d'inspiració a Melville per escriure Moby Dick. Però la novel·la només explicava la meitat de la història. La tripulació, amb tres bots de salvament, va quedar a la deriva durant més de 90 dies. Sense prou aliments, sense prou aigua, els supervivents van haver de fer front a les tempestes, la fam, el pànic, i la desesperació. Van arribar dubtar fins i tot de les seves creences més profundes, del valor de les seves vides i de la moralitat del seu ofici. Mentre el capità intenta orientar-se en el mar obert, camí de les costes de Sudamèrica, el seu primer oficial segueix entestat a conquerir la gran balena.
Text extret de la contraportada del llibre.