dijous, 21 d’abril del 2016

Us recomanem... Llibres. Narrativa.

Temps de segona mà. La fi de l’home roig de Svetlana Aleksiévitx. Traducció de Marta Rebón.

L'autora ha estat guardonada amb el Premi Nobel de Literatura 2015.

"Temps de segona mà: La fi de l'home roig" és una obra que parla dels últims vint anys de la història de Rússia i de com el final del règim soviètic ha afectat les persones que creien fermament que aquest règim era l'única forma ètica de vida. Des d’un moment inicial de confusió, amb les promeses de capitalisme de Gorbatxov (que per a la majoria no era res positiu, sinó el mal contra el qual havien lluitat tota la seva vida), fins a arribar al moment actual, en què molts es pregunten per què Rússia, amb la seva grandesa, no els proporciona més possibilitats d'una vida feliç i pròspera.


Extret de la ressenya de Ramon Moreno a Directe.cat:
(...)Temps de segona mà, és, doncs, el primer llibre de Svetlana Aleksiévitx en català. Prèviament aquest llibre, publicat originàriament el 2013, havia rebut els premis Médicis d'assaig i el de millor llibre de l'any de la revista Lire, ambdós a França. El conjunt de la seva obra ha estat traduïda a una vintena de llengües.
El seu estil, el recull de testimonis, ha esdevingut un gènere literari propi, que també ha estat conreat per altres notables escriptors-periodistes com Jean Hatzfeld (...) Aleksiévitx dóna veu a un munt de persones anònimes, de tots els àmbits de la societat, professors, mestresses de casa, militars... Tots ells tenen la seva petita part d'història per a explicar, com tot plegat els ha afectat a tots els nivells, personal, emocional, econòmic..... La Història oficial, la que surt als llibres de text, està formada per les experiències d'aquestes vides anònimes que mai ningú no recordarà i a les que Svetlana Aleksiévitx dóna protagonisme.(...)
Temps de segona mà és, com diu la traductora Marta Rebón, "un extens catàleg d'experiències, records i confessions que abraça un segle d'història eslava des de la revolució de 1917 fins avui". Efectivament, Svetlana dóna veu a una munió d'homes i dones de diferents generacions "esclafats, sia per la roda de la història, sia pel trauma de veure's expulsats a un cru capitalisme sense instruccions d'ús i prenyats d'un profund sentiment de derrota".
Temps de segona mà. La fi de l'home roig, és un llibre corprenedor. Una manual d'història real, apassionant i dur de llegir alhora, i que ens obliga a fer-nos algunes reflexions sobre el nostre món, cap a on anem i perquè, sobre l'actitud crítica que ens cal tenir com a ciutadans, sobre el protagonisme que hem de prendre en el dibuix de la història si no en volem quedar fora. I és que les similituds sobre el capitalisme rus, i el que està passant a l'Europa dita democràtica resulten esfereïdores, salvant el temps i la distància.