dijous, 4 d’agost del 2016

Us recomanem... Llibres. Història.

Descobrint les novetats...
El nazi de Siurana
de Toni Orensanz

El periodista i escriptor Toni Orensanz desvela al lectors, amb un reportatge d'investigació històrica novel·lat, totes les seves descobertes sobre una parella que va ser condemnada per l'Estat belga per la seva col·laboració amb el III Reich i que va aconseguir fugir de la justícia refugiant-se a l'Espanya franquista, on van començar una nova vida.

Després de la Segona Guerra Mundial, derrotat el feixisme, un nazi fugitiu es va amagar a la inaccessible Siurana, la vila del Priorat, on es va fer construir un xalet immens i va viure protegit pel franquisme i per uns gossos ferotges. Tothom coneixia l’amagatall com el xalet del nazi o el xalet del belga, perquè el suposat nazi era belga d’origen. O això explica la llegenda del nazi de Siurana.
Què hi ha de veritat darrere de la llegenda? 

És possible que aquest veí de Siurana que va morir l’any 2002, quan tenia vuitanta-nou anys, reconegut, aplaudit i homenatjat pels seus mèrits muntanyencs, fos oficial d’un cos d’elit de les SS i una peça clau de l’ocupació nazi de Bèlgica? I quin paper hi va jugar la seva dona, Anita Salden, en aquesta història?
En un exercici de periodisme d’investigació de primer ordre, Toni Orensanz s’endinsa en els horrors més obscurs del segle XX, aquells que van revelar la veritable essència del mal. Una història apassionant sobre nazis a Espanya, memòria històrica, fugues sonades i pactes de silenci.

Text extret de la contraportada del llibre.