dimecres, 3 de maig de 2017

Del 5 al 31 de maig: Exposició 75 anys de tracció a vapor de RENFE a la Biblioteca.

Exposició 75 anys de tracció a vapor de RENFE amb fotografies del fons FIVV.

El dia 5 de maig a les 19.00 h.: Conferència inaugural de l'exposició a càrrec de Jordi Valero Vilaginés, treballador de la Renfe des de fa molts anys, divulgador del món ferroviari i membre ben actiu de l'associacionisme ferroviari, que ha aportat aquesta exposició en gran part inèdita de fotografies antigues per presentar-nos el passat i futur de les locomotores de vapor al nostre país.

En aquesta exposició hi trobarem una selecció de fotografies comentades de màquines locomotores, que il·lustren l'evolució del parc mòbil de Renfe en relació al vapor. Aquestes fotografies provenen del Fons d'Imatges Valero Vilaginés (FIVV).


Aquesta exposició il·lustra el parc mòbil que va aplegar Renfe quan es va formar, ara fa 75 anys, a partir de la fusió de 18 companyies ferroviàries de diferents magnituds (de les més grans, la MZA que era propietària de les línies catalanes). Renfe va posar en marxa el servei ferroviari, malmès per la guerra, comptant amb les 3.079 locomotores a vapor i els 110.000 empleats que va heretar de les companyies expropiades, tot i que només un 30% de les locomotores tenien una potència acceptable, i un 60% dels empleats va ser depurat per qüestions ideològiques.
La transformació de la tracció a vapor, a la moderna dièsel i elèctrica que es va produir als anys 1960 i 70, va suposar una reducció dràstica del personal i la desaparició de la quasi totalitat de les màquines i dels seus dipòsits i tallers. La tracció vapor preservada (després de l´any 1975), amb finalitats turístiques i culturals, va permetre la conservació d´una dotzena de locomotores com a trens turístics, encara que en l´actualitat, la legislació és totalment restrictiva pel que fa al seu funcionament.

Text i imatge extrets del web Cercle Històric Miquel Biada.