divendres, 5 de maig de 2017

Us recomanem... Assaig. Història.

Descobrint les novetats...
Sàpiens. Una breu història de la humanitat, i  
Homo Deus: una breu història del demà de Yuval Noah Harari.

El reconegut assaig històric Sàpiens i la continuació d’aquesta història de la humanitat en l'Homo Deus escrits per Yuval Noah Harari, professor al departament d’història de la Universitat Hebrea de Jerusalem, són una reflexió sobre què som els humans i cap a on anem, animada d’un relativisme cultural extrem que fa comprensible aspectes interessants de l’evolució i la realitat humanes.
Ambdós llibres estan caracteritzats per estar escrits de manera divulgativa i didàctica i per utilitzar un punt de vista diferent a l'habitual quan es parla d'història, oferint una nova perspectiva de la humanitat, trencant tòpics i sortint del discurs oficial, però de manera molt ben argumentada.

A Sàpiens, ens descriu i explica com l’homínid que ha estat batejat Homo sapiens, o simplement sapiens, apareix a la Terra enmig d’una multitud d’altres animals i es va escampant per tot el planeta fins a sotmetre la resta d’espècies.


En l'Homo Deus analitza on ens ha portat el triomf de l’humanisme i quin pot ser el seu futur. Exposa com en l'últim segle la humanitat ha reduït dràsticament la fam, ha aconseguit fer recular la mort i acotat les guerres. Com aquest procés pot seguir progressant per aconseguir la felicitat i la immortalitat; com es treballa per millorar els éssers humans per convertir-los en déus, dotant-los d’habilitats que antigament només estaven reservades als déus, fins arribar a crear una nova figura l'Homo deus.

Fa cent mil anys, l’Homo sapiens era un animal insignificant que s’ocupava de les seves coses en un racó de l’Àfrica i compartia el planeta amb almenys cinc espècies més d’humans. El seu paper en l’ecosistema no era gaire més important que el de les cuques de llum o els goril·les. De sobte, però, fa setanta mil anys, un canvi misteriós i profund en les seves habilitats cognitives el va convertir en l’amo del món. Avui dia només hi ha una espècie humana a la Terra. Nosaltres. L’Homo sapiens.
Com s’ho va fer l’Homo sapiens per aconseguir extingir la resta de les espècies d’humans i gairebé la meitat dels mamífers terrestres més grans del món? Per què els nostres vantpassats es van reunir i organitzar per crear ciutats i regnes? Com vam arribar a creure en els déus, les nacions i els drets humans; a confiar en els diners, els llibres o les lleis. Per què es van convertir en esclaus de la burocràcia, els horaris i el consumisme? Els humans, som més feliços a mesura que la història progressa? Com serà el nostre món d’aquí mil anys?
Informativa, divulgativa, audaç, intel·ligent, Sàpiens. Una breu història de la humanitat posa en qüestió tot allò que sabíem sobre l’ésser humà. Una obra brillant que ofereix una nova perspectiva de la humanitat i ens permet connectar els fets del passat amb les preocupacions actuals.

Text extret de la contraportada del llibre Sàpiens.