diumenge, 12 d’agost de 2018

Us recomanem... Novel·la. Ciència-ficció.

Descobrint les novetats...

Primera publicació en català de la novel·la de ciència ficció de l’americana Ursula K. Le Guin (1929-2018), un dels referents de la ciència-ficció de les últimes dècades.
Novel·la publicada per primer cop el 1974, ha estat guanyadora de nombrosos premis, com el Premi Nebula a la Millor Novel·la, 1974; Premi Hugo, 1975; Premi Locus, 1975; Premi Prometheus categoria Saló de la Fama, 1993, entre d'altres.

És una profunda crítica social i política a través de la mirada de l'autora, elogiada des dels camps del feminisme, el pacifisme i l’ecologisme, a més de la defensa les seves creences taoïstes i la seva proximitat a l’anarquisme com a possibilitador de la igualtat i de la justícia social.

En Shevek, el protagonista, és un físic que intenta desenvolupar una teoria temporal general. Anarres, el seu planeta, és en teoria una societat sense govern o institucions autoritàries. Però fent recerca, es va adonant que la revolució que va crear aquest món està estancada, envoltada de murs que haurà d’enderrocar. Les estructures de poder comencen a sorgir allà on no n’hi havia. En aquest moment decideix emprendre un viatge molt arriscat al planeta original, Urras, buscant un diàleg obert entre els dos mons per poder divulgar les seves teories lliurement fora d’Anarres. La novel·la detalla la lluita per alliberar-se que ha de dur a terme tant a Urras com al seu propi món, Anarres.
Els desposseïts d’Ursula K. Le Guin és un clàssic de la ciència-ficció, reclamada com la millor literatura des del feminisme i des de la construcció de la primera utopia que no està basada en un imperi. Una novel·la imprescindible, d’una profunda crítica social i política, escrita amb l’habilitat i el detallisme del que només és capaç Le Guin.

Text extret de la contraportada del llibre.