dilluns, 21 de juny del 2010

Un record... José Saramago.

El divendres passat ens va deixar un dels novel.listes més apreciats, l’obra del qual està considerada pels crítics de tot el món com una de les més importants de la literatura contemporània: en José Saramago.
Nascut Azinhaga el 16 de novembre de 1922, en una família molt humil, és on va passar la seva infància, fins que la seva família es va traslladar a Argentina per un temps, per després establir-se a Lisboa.
Fou un escriptor autodidacta, periodista i membre del Partit Comunista Portuguès. Va patir censura i persecució durant els anys de la dictadura de Salazar. Es va sumar a la crida de Revolució dels Clavells que va portar la democràcia a Portugal, l'any 1974.
Escèptic i intel.lectual, va mantenir una postura ètica i estètica per sobre de partidismes polítics, i compromès amb el gènere humà, destacant una controvertida visió de la història i de la cultura que queda palesa en l’essència de les seves obres.
Va obtenir el Premi Nobel de Literatura el 1998, sent el primer escriptor portuguès a aconseguir-ho.Ha estat distingit per la seva tasca amb nombrosos guardons i doctorats honoris causa (per les universitats de Torí, Sevilla, Manchester, Castilla-La Manxa i Brasília). Ha rebut el Premi Camoes, equivalent al Premi Cervantes en els països de llengua portuguesa. Va passar els seus últims anys a casa de l'illa espanyola de Lanzarote (Canàries).

A la Biblioteca hi podreu trobar part de la seva extensa obra: