dimarts, 13 de juliol del 2010

Qui era Michelangelo Merisi?

Michelangelo Merisi, és el nom real del pintor barroc italià que fou més conegut com Caravaggio, per haver nascut a Caravaggio (Llombardia, 1571-1610), del qui el 18 de juliol es commemoren els 400 anys de la seva mort.
Va ser un dels exponents més destacats de la pintura del naturalisme barroc de començaments del segle XVII.
Va ser molt important l'ús que va fer del clarobscur per imprimir dramatisme en les seves obres, i la utilització
de models populars per pintar les seves primeres obres profanes i posteriors composicions religioses, buscant un realisme directe; no perquè fos una novetat pictòrica, doncs la utilització d'un intens clarobscur i de personatges quotidians com a models havia sorgit ja durant el segle anterior en l'art del nord d'Itàlia, sinó perquè va aportar intensitat dramàtica i sentit devocional a la seva pintura, contribuint a l'origen del barroc a Roma, i sent un personatge decisiu en l'art de la seva època.
Tot i que sostenia que la naturalesa era el seu únic mestre, és obvi que va estudiar i assimilar els estils dels mestres renaixentistes, especialment el de Miquel Àngel. No va tenir deixebles però al llarg del segle, tant a Itàlia com en altres països, va sorgir una escola derivada del seu estil naturalista.

Si voleu conèixer a aquest artista:
I la seva època:
Més informació: