diumenge, 27 de gener del 2019

Us recomanem... Llibres. Macrodades.

Descobrint les novetats...
El químic, periodista i divulgador científic Xavier Duran, guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General 2017, reflexiona en aquest llibre sobre la relació entre l'avenç científic i els problemes ètics que aquest implica, en els avantatges i riscos per a la societat.

Vivim en un món de dades. Les generem i les rebem en el mòbil, l’ordinador, el cotxe i en els utensilis més diversos, tot i que no en siguem conscients. Produïm dades quan telefonem, quan posem un «m’agrada» a Facebook, quan paguem amb targeta de crèdit, quan fem una cerca a Internet, quan ens fan un reconeixement mèdic o, simplement, quan ens movem amb el navegador del cotxe connectat. N’hi ha bilions i, per això, parlem de big data o de megadades.
Aquesta obra explica com es generen les dades, com es processen, per a què serveixen i, sobretot, per a què no haurien de servir. Així, sense apostar per un missatge catastrofista, el text proporciona al lector informació i consells per a ­conscienciar-lo de les grans oportunitats que implica aquest imperi de les dades tant per a la recerca com per a altres àmbits, però també dels perills i de la part de responsabilitat que tenim en l’ús (i el mal ús) de les dades de tot tipus.
Text extret de la contraportada del llibre.